מנה קלאסית, מרשימה ומשובחת, שבה הכל כלול: בשר, תפוחי אדמה ותוספת ירק. הכל נהנה מבישול ארוך בצותא, שמניב מנה רכה, כמעט נמסה, בעלת טעם מרכזי עמוק של הבשר וטעמים נילווים של הירקות. הבישול ממושך, 2.5 שעות בתנור.
לבקש מהקצב פרוסות עם הרבה בשר מסביב לעצם, להימנע מפרוסות שרובן עצם. מומלץ להשתמש בבשר טרי, לא מופשר ולא קפוא. ההבדל בטעם גדול.
מתוך ספר 100 המתכונים של חגי ישראל.
מצרכים (ל-8 מנות):
8 פרוסות שוק חתוכה לרוחב, עם העצם בעובי של כ-2 ס"מ
מעט קמח רגיל (או בפסח, קמח מצה, או קמח תפוחי אדמה)
2 בצלים
4 גזרים
כרישה
2 שורש פטרוזיליה
1 ראש סלרי
שיני שום קלופות מראש שום שלם
8 תפוחי אדמה בינונים (הנחה של אחד לאדם)
500 מיליליטר יין אדום טוב
ליטר ציר בקר (בעדיפות נמוכה ציר מאבקת ציר בקר מרוכזת של קנור, להכין לפי הוראות על האריזה)
כוס מים
כף סוכר
מלח, פלפל
שמן זית לטיגון
אופן ההכנה:
מתבלים מעט קמח עם מלח ופלפל, מקמחים את פרוסות האוסובוקו ומנערים בטפיחות להסרת עודף קמח. יוצרים 3 חתכים מלאים (לכל האורך של ה-2 ס"מ) במעטפת של כל פרוסה כדי למנוע התכווצות בטיגון.
חותכים את ירקות השורש: את הגזרים לאורך ולחצי (4 חתיכות ארוכות). את שורש הפטרוזיליה לאורך. את ראש הסלרי לפרוסות חצויות. את הבצל לקוביות גדולות. את הכרישה לאורך וליחידות גדולות (3-5).
מחממים שמן זית במחבת גדולה עמוקה (שתכיל אחר כך את הנוזלים והירקות), מניחים את פרוסות האוסובוקו ב-2-3 פעמים. צריך לשמור על רווח ביניהן כדי שטמפרטורת השמן לא תצנח ותגרום לבשר להתבשל בשמן במקום להיצלות.
כשהבשר שחום ונפרד בקלות מהמחבת הופכים ומטגנים להשחמה את הצד השני. מוציאים ומניחים בתבנית אפיה גדולה, שתכיל את כל המנה (בשר, ירקות). בהעדר תבנית ענק, אפשר לחלק לשתי תבניות.
אחרי צריבת כל פרוסות הבשר, מכניסים לאותה מחבת עם השמן והמשקעים מהבשר את ירקות השורש וצורבים קלות. יוצקים עליהם את היין ואיתו מקרצפים את המשקעים בתחתית המחבת כדי שיחברו לרוטב. אחרי 5 דקות מוסיפים את המים, הציר, הסוכר, המלח והפלפל. מערבבים וטועמים, מתקנים תיבול. מרתיחים 5-10 דקות.
מקלפים תפוחי אדמה וחוצים לאורך. מניחים בין פרוסות האוסובוקו. עם כף מחוררת מוציאים את הירקות מהמחבת ומניחים על הבשר ותפוחי האדמה. יוצקים מעל הכל את הרוטב. מכסים בנייר כסף עבה.
מחממים תנור ל-180 מעלות.
מכניסים את התבנית המכוסה ואופים 2.5 שעות. אחרי שעה – שעה וחצי בודקים את מצב הנוזלים, ואם יש צורך להוסיף, מוסיפים מים. בדרך כלל אין צורך, אלא אם התבנית לא היתה מכוסה היטב.
אחרי שעתיים וחצי הפרוסות העליונות של האוסובוקו אמורות להיות צרובות מהחום.