
ט"ו בשבט, שנקרא גם חג האילנות הוא ראש השנה לאילנות ביהדות, וממנו נגזרות מצוות רבות הקשורות בתנובת הארץ, כמו מעשר לעניים ומנחה לכהנים. הוא למעשה המועד שקובע מהם הפירות הישנים (לפני החג) שלא יינתנו לעניים ולכהנים ומהם הפירות החדשים, של השנה שנפתחת בט"ו בשבט, שהם הרצויים. על פי חלק מהמקורות, אכילת פירות מתקנת את חטא אדם וחווה שאכלו מעץ הדעת.
ט"ו בשבט מוכר אצלנו כחג הפירות היבשים. אפשר להניח שזה נובע מהכוונה שכיוונו אליה המקורות, לאכול בעיקר מפירות ארצנו ובראשם שבעת המינים (חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית, דבש). אולם כיוון שחלקם לא נמצא בעונה זו בצורה הטריה, התרגלנו לאכול אותם מיובשים.
כיום, חלקם פחות בריאים מהפירות הטריים כיוון שיש בהם לא פעם תוספת סוכר שמזיק לבריאות. לכן, עדיף לחגוג עם פירות מיובשים שאנחנו יודעים שאין בהם תוספת סוכר, עם פירות טריים ופירות בעלי ערך תזונתי גבוה כמו תמר מג'הול ופירות יער שטובים גם לבריאות המח לפי הנטורופתיה. לאלה תמיד כדאי להוסיף עלי נענע ירוקים עשירים בנוגדי חימצון שמקפיצים את הטעמים. ולא לשכוח שקדים ואגוזים עשירים במינרלים ובעיקר אגוזי מלך – יש בהם אומגה 3 שעל פי מחקרים טובה לבריאות הלב. כל הטוב הבריאותי הזה הוא על פי הנטורופתיה. משרד הבריאות לא מאשר את הפעילות הבריאותית לעיל.
ובכל זאת, כדי לא לשבור מסורת, יהיו כאן מתכונים משני הסוגים. לכל המתכונים אפשר להוסיף צימוקים (ענבים מיובשים) ואגוזי מלך.


עוגת פירות יבשים לט"ו בשבט כולל מתכון לביסקוטי איטלקי

פאי אישי של פירות טריים לפי מה שיש בכל עונה – טארטלט פירות קייצי

פאי (גאלט) תפוחים והפתעות – אפשר לשלב אגסים ואגוזי מלך

פבלובה אישית – מתכון שתמיד מתקבל בשמח. אפשר לגוון עם פירות טריים ומיובשים, אגוזי מלך ושקדים פרוסים

למבוגרים בלבד – סנגריה חמה