
במסגרת פרוייקט התזונה הטבעית הבריאה, הטעימה והנכונה שלי (ראו קישורים בסוף) הגענו למזונות העל, הסופר פוד. אלה המזונות שהכי כדאי לנו לאכול בכמויות גדולות, כיוון שהם מכילים מרכיבים שחיוניים להתפתחות הגוף והמוח.
קיימת הסכמה שהם בריאים לנו, אולם, חוקרים חלוקים בדעותיהם לגבי היכולת של מזונות העל לרפא מחלות. השאלה היא גם מהו היחס בין הכסף שהם עולים לערך שהם מעניקים. האם אנחנו מקבלים תמורה מלאה לכסף שאנחנו משלמים ברכישתם? לגבי חלקם, בעיקר פירות יער, נראה שהמחיר הגבוה מופרז יחסית לתועלת הבריאותית. גם אם מייחסים לפרי אסאי, לדוגמה, יכולת לרפא סרטן, ישנם חוקרים שטוענים שהמחקרים בנושא אינם חד משמעיים ולכן אלה הבטחות סרק.
אין הגדרה מדעית מדוייקת למזונות על, אולם הנטורופתיה הרחיבה את היריעה לשלל פירות וירקות שעונים להגדרות הבאות: הם מכילים הרבה נוגדי חימצון ושאר מיקרונוטריאנטים (ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות); מחקרים העידו שהם מחזקים את מערכת החיסון; מחקרים נוספים העידו שהם בעלי יכולת למנוע התפתחות סרטן או לרפא את הגוף ממנו.
גם אני נוטה להטיל ספק ביכולת המניעה והריפוי ממחלות קשות (כמו סרטן או אלצהיימר) של אותם מזונות על, כיוון שחלק מהמחקרים לא בוצעו עדיין על בני אדם אלא רק על עכברים. חלק מהמחקרים היו קטנים או קצרים בזמן הניסוי ובחלק מהמחקרים התוצאה לא היתה חד משמעית, אלא יותר בנוסח של "מסתמן ש…". בכל אופן, אין ספק שאלה מזונות שכדאי לצרוך במיגוון רחב (ובהתאם ליכולת הכלכלית), כיוון שהם תורמים לבריאות הגוף והנפש.
אז מהם אותם מזונות על לפי גישת התזונה הטבעית (נטורופתיה)?
הם מחולקים בעיקר למשפחות (6-7) פלוס כמה כוכבים סוליסטים. 6 המשפחות הראשונות הן (בראשי תיבות לפי השמות באנגלית – G-bombs) – ירוקים ומצליבים; קטניות; בצלים; פטריות; פירות יער, אגוזים וזרעים. לאלה אפשר להוסיף אצות. נעדרים בצורה בולטת מהרשימה כל מוצרי החלב והחלבון מהחי (בשר, גבינות…), עליהם כבר אמרנו שמומלץ לוותר, או לצרוך לעיתים רחוקות בלבד (נמצאים בשפיץ של פירמידת המזון, משם קל להעיף אותם. כך גם נתרום לרווחת בעלי החיים).
1. כל הירקות הירוקים, ממלפפון וחסה ועד נבט חיטה וקייל נכללים בנבחרת החלומות של הסופר פוד. המצליבים כוללים כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון ורוקט. קבוצה זו עשירה מאוד בנוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים. לקבוצה מייחסים יכולת להגן על כלי הדם ומערכת החיסון ולעכב תהליכי הזדקנות.
2. קבוצת הבצל כוללת את כל סוגי הבצלים כולל כרשה וכן שום. מייחסים לה תכונות ריפוי דלקות (בצל ודבש משולבים נחשבים תרופת סבתא לדלקת במערכת הנשימה), מניעת סרטן במערכת העיכול, חיזוק מערכת החיסון ושמירה על כלי הדם.
3. הפטריות נחשבות אנטי סרטניות בעיקר יעילות נגד סרטן השד ובמערכת העיכול. בנוסף מייחסים להן שמירה על ה-DNA שחשובה בעיקר לילדים, כיוון שהם בתהליך גדילה וה-DNA שלהם משתכפל מהר.
4. משפחת הקטניות כוללת שעועית, אפונה, חומוס, עדשים, סויה, פול ועוד. יש בהן נוגדי חימצון וסיבים ששומרים על כלי הדם ומערכת העיכול, מייחסים להן יכולת הגנה מפני סרטן גרון, בטן וכליות.
5. קבוצת האגוזים והזרעים כוללת אגוזי מלך, לוז, פקאן, מקדמיה, ברזיל, ערמונים, צנוברים וקשיו. הזרעים כוללים שומשום, צ'יה, קצח, דלעת, פשתן וחמניה. יש בהם שפע חומצות שומן חיוניות, נוגדי חימצון, מינרלים וויטמינים. הנטורופתיה מייחסת להם יכולת תמיכה בכלי דם ולב.
6. פירות היער כוללים דובדבנים, פטל, גוז'י ברי, אוכמניות ואסאי. מייחסים להם תכונות אנטי סרטניות, אנטי דלקתיות, הגנה על כלי דם ולב ואפילו הגנה על המוח ושיפור הזיכרון. האסאי והגוז'י ברי נחשבים למאכלים עם הכי הרבה נוגדי חימצון ומייחסים להם גם תכונות של האטת תהליכי הזדקנות (אנטי אייג'ינג).
7. משפחת האצות כוללת ספירולינה, כלורלה, נורי, קומבי, היזוקי, דולסה וקלפ. כולן מתאפיינות בהרבה כלורופיל, סידן, יוד, ברזל, ויטמין סי, חומצות אמינו ואינזימים. הספירולינה נבחרה על ידי נאסא כמזון לאסטרונאוטים. מלכת החלבון עם כל החומצות האמיניות הדרושות. מאזנת את מערכות החיסון, הדם וההורמונים, מנקה את הגוף מרעלים ועוזרת למראה זוהר. הכלורלה מכילה הכי הרבה כלורופיל. מנקה את הגוף וכלי הדם מרעלים ומסייעת בתיקון DNA.
8. הסוליסטים:
כוורת הדבורים מביאה אלנו את הפולן (polen) והפרופוליס. הפולן הינם כדורונים קטנטנים צהובים בטעם דבש, פרי עבודת הדבורים. הוא נחשב מזון מושלם שכולל הרבה ויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון, שומנים ופחמימות. מיוחסות לו סגולות של חיזוק מערכת החיסון, התיפקוד המיני, מניעת סרטן ומחלות נוספות והאטת תהליכי הזדקנות. הפרופוליס הינו חומר האיטום של הכוורת שנחשב מחזק את מערכת החיסון, אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי.
פולי קקאו יכולים לשפר את מצב הרוח שלנו. איך? הם מכילים סרוטונין, הורמון שמשפר את מצב הרוח וכן חומר שמעכב את פירוק הורמון האושר (אנאמיד) שהגוף מייצר. ויש בהם חומצת טריפטופאן שמייצרת סרוטונין.
בנוסף יש בהם הרבה נוגדי חימצון ומגנזיום שחשוב לתיפקוח המוח ולשמירה על העצמות והלב, וסיבים תזונתיים.
לג'ל האלוורה הרפואית מייחסים בנטורופתיה ניסים ונפלאות של ממש, למרות שרוב המחקרים (שנחשפתי להם) עצרו בחיות מעבדה ולא הגיעו לבני אדם. מה מייחסים לו? מיכולת ריפוי מחלות כקרוהן וקוליטיס ועד סגולות אנטיאייג'ינג. לפי מחקרים הוא גם משפר פעילות תאים שנלחמי בתאים סרטן, מצב חולי סוכרת ודלקת פרקים וספיגת ויטמינים ומינרלים; הוא גם מעלה את רמת האנרגיה של הגוף.
החלק הירוק אינו בריא כלל ואף גורם לנזקים בריאותיים. החלק היעיל הוא הג'ל השקוף. משתמשים בג'ל לבליעה. נטורופתים אומרים שמומלץ להתחיל עם חצי כפית ולעלות בהדרגה, ובתנאי שמתלווה לכך יעוץ רפואי מקצועי. כלומר, אל תרוצו לשתות אלוורה על בסיס הכתוב כאן… המידע הזה נועד רק ליידע אתכם על היכולות שמייחסים לג'ל מעבר לטיפול המוכר בכוויות.
כל הסגולות המיוחסות למזון בסדרת תזונה טבעית הן על פי הנטורופתיה. משרד הבריאות לא מאשר את הסגולות הבריאותיות של המזון כפי שהן מפורטות בסדרה.
פוסטים נוספים בפרוייקט התזונה הטבעית הנכונה:
איך לאכול הכל בהנאה ולהישאר בריאים?
היתרונות המפתיעים של פירות וירקות
ממתיקים – הטוב, הרע ואלה שביניהם